ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΣΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΔΗ

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

ΒΟΤΑΝΑ

ΑΜΑΜΕΛΙΣ Η ΠΑΡΘΕΝΙΚΗΘεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις 
Το βότανο δρα ως αντιαιμορραγικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, αγγειοσυσταλτικό. Διατίθεται συχνά με την μορφή αποστάγματος Αμαμηλίδας, ή χρησιμοποιούμε το έγχυμα των φύλλων ή το αφέψημα του φλοιού. Oπως συμβαίνει με όλα τα στυπτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει αιμορραγία, εσωτερική ή εξωτερική. 
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αιμορροΐδες. Επειδή ασκεί αποσυμφορητική δράση μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις κακώσεων (μώλωπες) ή σε περιπτώσεις φλεγμονωδών οιδημάτων. 
Επίσης η δράση του ως φλεβοσυσπαστικό, το κάνει ωφέλιμο σε προβλήματα από τις κιρσώδεις φλέβες. Η τοποθέτηση φρέσκου φύλλου του φυτού πάνω σε κιρσούς ανακουφίζει τα πόδια. 
Το αραιό κρύο αφέψημα του φλοιού χρησιμοποιείται για οφθαλμική πλύση σε περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας.
Τέλος ελέγχει τη διάρροια και βοηθά στη δυσεντερία. 
Το απόσταγμα της Αμαμελίδας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ελαφρά εγκαύματα από τον ήλιο. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε μία μικρή αιμορραγία, να το βάλουμε σε πληγές και για να καταπραΰνουμε τα τσιμπήματα των εντόμων. 
Βοηθά στη μείωση των πόνων που συνδέονται με την εμμηνόρροια και περιορίζει την υπερβολική αιμορραγία.
Διευκολύνει μεταβολές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση. Σαν εμμηναγωγό διεγείρει την έμμηνη ροή. 
Δρα θετικά σε δοθιήνες, ακμή, αιμορραγούντα ούλα, στοματικά έλκη, έκζεμα (σε ´υγρά´ εκζέματα), κυνάγχη και αμυγδαλίτιδα. 
Για τις αιμορροΐδες το βότανο συνδυάζεται πολύ καλά με το Ζοχαδόχορτο. Το απόσταγμα της Αμαμελίδας, το ρευστό εκχύλισμα και το βάμμα, χρησιμοποιούνται για να ενεργοποιήσουν την κυκλοφορία χωρίς την πρόκληση ερεθισμού. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, σήμερα χρησιμοποιούν πολύ τα παραπάνω σκευάσματα, στον τομέα των καλλυντικών, σαν τονωτικά.

Παρασκευή και δοσολογία 
Τα φύλλα του βοτάνου παρασκευάζονται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρά φύλλα και το αφήνουμε σκεπασμένο 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Ο φλοιός παρασκευάζεται ως αφέψημα. Για διάρροια και πλύσεις στόματος ή για λοσιόν χρειάζεται μεγαλύτερη δόση, γι’ αυτό βράζουμε τον φλοιό λίγα λεπτά ώστε να εξαχθεί όλη η τανίνη που περιέχει.
Κρέμα του βοτάνου εξωτερικά χρησιμοποιείται σε αιμορροΐδες και κιρσούς 2 με 6 φορές ημερησίως. 
Για ακμή, δοθιήνες και εγκαύματα χρησιμοποιείται ως κομπρέσα. 
Για στοματικά έλκη και φλεγμαίνοντα ούλα χρησιμοποιείται το βάμμα (αραιωμένο) ή το έγχυμα για στοματικές πλύσεις. 
Υπό μορφή βάμματος χρησιμοποιούμε 2-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις 
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ´ξηρών´ εκζεμάτων σε ευαίσθητα και ξηρά δέρματα. Η εσωτερική χρήση γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού γιατί οι τανίνες μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/97396-ygeia-botana/

ΤΙΜΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ : 2,5 Ευρώ